Τρόποι ενίσχυσης του λόγου παιδιών προσχολικής ηλικίας

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως οι ίδιοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο να ενισχύσουν ή και να δώσουν ώθηση στην ομιλία των παιδιών τους με ή χωρίς  προβλήματα ή καθυστέρηση του λόγου τους.

Ένα πρώτο βήμα είναι να τους μιλάτε  «καθαρά» και όχι μπεμπεκίστικα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους. Δεν χρησιμοποιούμε τις λέξεις όπως τσι τσι για το κρέας ή νάνι για τον ύπνο.

Όταν τα παιδιά εκφέρουν δικές τους λεξούλες (με κακή συνήθως άρθρωση), εμείς επιβραβεύουμε και ενισχύουμε την επικοινωνία χρησιμοποιώντας τη σωστή λέξη και τη λέμε συχνά,  π.χ. αν ένα παιδί 2-3 χρονών πει ‘λο’ ή νερό, θα του πούμε νερό; έλα να σου δώσω νερό κ.ο.

 

Παίζουμε με τα παιδιά μας και τα αφήνουμε να μας καθοδηγήσουν αυτά ως προς το παιχνίδι. Μιλάμε σωστά, καθαρά και αργά και επιβραβεύουμε κάθε τους  προσπάθεια.

Βγάζουμε ήχους π.χ. πώς κάνει το τρένο;
Και τραγουδάμε μαζί τους. Ο ενεργητικός ρόλος της μουσικής άλλωστε, είναι πολύ γνωστός ακόμα και κατά την εμβρυακή ζωή του μικρού.

Ακούμε τα παιδιά μας και τα επιβραβεύουμε σε κάθε τους προσπάθεια επικοινωνίας τους. Δεν τα διακόπτουμε, δεν τους φωνάζουμε ή τα απειλούμε ότι αν δεν μιλήσουν σωστά δεν θα τους κάνουμε κάτι που θα ήθελαν.

Αν για οποιαδήποτε λόγο η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού σας δεν αναπτύσσεται σωστά και καθυστερεί, επικοινωνήστε με έναν λογοθεραπευτή, για να σας κατευθύνει και να σας συμβουλέψει σωστά.