Σωματογνωσία

Η σωματογνωσία μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το σώμα μας, τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες του. Γνωρίζω το σώμα μου σημαίνει ότι κατανοώ τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μου και τις ανάγκες μου. Μέσα από αυτήν την γνώση καταφέρνω να φροντίζω για την καλή υγιεινή του σώματος μου και να αυτοεξυπηρετούμαι.

Η σωματογνωσία βοηθάει το παιδί να αναγνωρίσει τα μέλη του σώματος του ώστε να είναι ικανό να συντονίσει καλύτερα τις κινήσεις του και να κινείται με ευχέρεια, χωρίς άσκοπες κινήσεις. Επίσης αναπτύσσει δεξιότητες αδρής και λεπτής κινητικότητας (συντονισμός κινήσεων, συνειδητοποίηση των δύο πλευρών, προσανατολισμός στο χώρο). Τέλος, μαθαίνει να χρησιμοποιεί αντικείμενα και εργαλεία με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγει ατυχήματα.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένες δραστηριότητες και συμβουλές που έχουν ως στόχο την αναγνώριση μελών και λειτουργιών του σώματος καθώς και για την γενικότερη αυτοφροντίδα.

1. Παιχνίδια στο εμπόριο που μας παρέχουν την δυνατότητα να παίξουμε και ταυτόχρονα να μάθουμε το σώμα μας. Μπορούμε να ζητάμε από το παιδί να τοποθετήσει το ίδιο κάποια μέλη π.χ. μάτι, αυτί και άλλα ή να φτιάξουμε εμείς μια ανθρώπινη φιγούρα και να αφήσουμε κάποια μέλη εκτός, ζητώντας από το παιδί να τα τοποθετήσει.

2. Δίνουμε μια ζωγραφιά ενός ανθρώπου στο παιδί ζητώντας να χρωματίσει κάθε μέλος με διαφορετικό χρώμα (π.χ ζωγράφισε τα χέρια μπλε και τα πόδια κόκκινα).

3. Να δείχνει και να λέει τα εσωτερικά όργανα του σώματος

4. Να κάνει γενική καθαριότητα σώματος (να καθαρίζει τα χέρια, τα πόδια, τα δόντια, τα μαλλιά, να κάνει μπάνιο) και να πηγαίνει στην τουαλέτα για τις σωματικές του ανάγκες.

5. Να διατηρεί καθαρό το χώρο του, τα προσωπικά του είδη, να προστατεύει το περιβάλλον στο οποίο ζει και να φροντίζει τα φυτά και τα ζώα. 

6. Μέσα από περιοδικά και βιβλία να αναγνωρίζει τροφές που βλάπτουν τον οργανισμό και τροφές που χρειάζεται. Να αναγνωρίζει τα ωφέλιμα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Γνωρίζοντας το σώμα μας γνωρίζουμε τον εαυτό μας και μαθαίνουμε να τον φροντίζουμε. Καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες και μαθαίνουμε τις αντοχές και τα όρια μας.

Τέλος, προστατεύουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και προσπαθούμε κάθε μέρα να προσφέρουμε χαρά και ευεξία στον οργανισμό μας….